Dr. Zukaroffs testamente


Dr. Zukaroffs testamente - Peter Lund Madsen

Forfatter: Peter Lund Madsen

*****

Peter Lund Madsen, også kendt som "HjerneMadsen", har skrevet en spændende bog, der indsigtsfuld og rørende og temmelig anderledes.

Bogen handler om hjernen og har den kryptiske titel "Dr. Zukaroffs testamente". Den mystiske mand Dr. Zukaroff henvender sig til Madsen for at hjælpe ham med at skrive hans manuskript om hjernen - derfor titlen.

Det er en fantastisk bog. Madsen (og Dr. Zukaroff) formår ikke blot at beskrive hjernens udviklingshistorie, dens opbygning og placeringen af de forskellige funktioner, de får samtidig åbnet for en del historiske, filosofiske og etiske og spørgsmål.

Hvor er jeg? Hvad gør jeg? Disse to spørgsmål er frihedens spørgsmål, og i 'Dr. Zukaroffs testamente' får man svaret på, hvad de betyder for vores hjerne.

Forlagets beskrivelse:

"Dr. Zukaroffs testamente" er Peter Lund Madsens bud på en bog om menneskehjernen. Det er fortællingen om den stedse mere avancerede hjernes triumftog gennem naturhistorien. Fra den primitive hydra til den omstillingsparate menneskehjerne. En sammenhængende beskrivelse af det, som gør os til mennesker. Hvor kommer følelserne fra, og hvad skal vi med dem? Tjener vore drømme et formål? Hvad er formålet med at have en bevidsthed? Fødes vi med viljen til at gøre det gode? Hvorfor er hjernens belønningscenter den største fare, der truer menneskeheden i dag? Disse spørgsmål, og flere til, søges besvaret. Bogen giver en grundlæggende introduktion til den moderne hjerneforskning. Når man har læst denne bog, så ved man det meste af det, man som privatperson bør vide om menneskehjernen. Ved man det, så er der pludselig rigtig mange ting, der falder på plads, man bliver stolt af at være menneske. Bogen er lige ud ad landevejen og umiddelbart ret nem at forstå. Der er lagt et stort arbejde i at gøre det komplicerede klart og lettilgængeligt. Men man skal ikke lade sig narre. Der står en hel del mellem linjerne. Først når man har læst og forstået denne bog, ved man, hvem dr. Zukaroff er, og hvorfor bogen tjener som hans testamente.