Borgen på Manhattan


Borgen på Manhattan - Erik Juul Clausen

Forfatter: Erik Juul Clausen

****

Anbefales

Hvor blev nordboerne af på Grønland? Nonner og munke leder forgæves efter dem i denne roman.
Knarren "Sankt Benedikt" lægger fra kaj i Bergens havn i maj 1355. På grund af pest og is har intet skib fra Grønland, lagt til i norsk havn i ni år. Det forlyder, at nordboerne, der er efterkommere af Erik den Røde og Leif den Lykkeliges igen bekender sig til asatroen.
Kong Magnus af Guds nåde har udstedt en missionsbefaling og hilser farvel til kaptajnen på "Sankt Benedikt": munken Ivar Bårdson, og hans besætning af kirkebrødre. Kursen bliver sat mod Grønland for at indfange de vildfarne får.
Kong Magnus ved ikke, at en flok nonner fra Rouen også er på vej til Grønland for på paven bud at bygge et kloster til de frafaldne nordboere. Nonnerne befinder sig ombord på "Ravnens vinger", et chartret vikingeskib fra Ny York i Vinland.
Erik Juul Clausens beretning om disse to ejendommelige togter og de mennesker, der er om bord på skibene, er både underholdende og spændende.
Ivår Bårdson og hans besætning ankommer uforberedt til spøgelsesagtigt forladte bygder ved Julianehåb og Godthåb - og til mødet med nonnerne på "Normandiets klokker". Munke og nonner kommer i splid med hinanden. Såvel nonnerne som Ivår Bårdsons folk trodser frygten for isbjerge og for det ukendte og begiver sig mod Vinlandet.
Bogens titel "Borgen på Manhattan" afslører, at nonnerne og munkene ender i New York, Ny York. De når undervejs også omkring Labrador og New Foundland, inden de kan begynde deres missionsvirksomhed.